Crypto wallet - Alt du skal vide

En crypto wallet er en digital pengepung, hvor du sikkert kan opbevare din kryptovaluta. Der er mange forskellige typer crypto wallets, men de mest populære er hosted wallets, non-custodial wallets og hardware wallets.

Hvilken type wallet der er er den rigtige til dig afhænger af, hvilket formål du har med din krypto, og hvilken slags sikkerhedsnet du foretrækker. Læs nedenfor, hvor du kan bliver klogere på de forskellige typer crypto wallets.

Hvad er en hosted wallet?

Den mest populære crypto wallet er en hosted wallet. Når du køber krypto ved hjælp af en app som Coinbase eller Binance, opbevares din krypto automatisk i en hosted wallet. Det kaldes hosted, fordi en tredjepart opbevarer din krypto for dig, ligesom en bank opbevarer dine penge på en check- eller opsparingskonto. Du har måske hørt om folk, der “mister deres nøgler” eller “mister deres USB-tegnebog” i forbindelse med opbevaring af krypto, men med en hosted wallet behøver du ikke at bekymre dig om noget af det.

Den største fordel ved at opbevare din krypto i en hosted wallet er, at hvis du glemmer din adgangskode, mister du ikke din krypto. En ulempe ved en hosted wallet er, at du ikke kan få adgang til alt, hvad krypto har at tilbyde. Det kan dog ændre sig, efterhånden som hosted wallets begynder at understøtte flere funktioner.

Sådan konfigurerer du en hosted wallet:

Vælg en platform, du har tillid til. Dine vigtigste overvejelser bør være sikkerhed, brugervenlighed og overholdelse af regerings- og finansielle bestemmelser. Vi anbefaler altid Binance eller FTX til vores kunder.

Opret din konto. Indtast dine personlige oplysninger og vælg en sikker adgangskode. Det anbefales også at bruge 2-trinsbekræftelse (også kaldet 2FA) for et ekstra lag af sikkerhed. Læs også vores udførlige guide til kryptovaluta, hvor vi tager dig igennem opsætning af investeringskonto og crypto wallet.

De fleste kryptoplatforme og -børser giver dig mulighed for at købe krypto ved hjælp af en bankkonto eller kreditkort. Hvis du allerede ejer krypto, kan du også overføre det til din nye hosted wallet for sikker opbevaring.

Hvad er en non-custodial wallet?

En non-custodial wallet eller self-custody wallet, som Coinbase Wallet eller MetaMask udbyder, giver dig fuld kontrol over din kryptovaluta. Non-custodial wallets er ikke afhængige af en tredjepart – eller en “depotmand” – for at holde din krypto sikker. Mens de leverer den nødvendige software til at gemme din krypto sikkert, ligger ansvaret for at huske og beskytte din adgangskode helt hos dig. Hvis du mister eller glemmer din adgangskode – ofte omtalt som en “private key” eller “seed phrase” – er der ingen måde, hvorpå du kan få adgang til din krypto igen. Og hvis andre får adgang til din private key, får de fuld adgang til dine aktiver.

Hvorfor så have en non-custodial crypto wallet? Udover at have fuld kontrol over sikkerheden af ​​din krypto, kan du også få adgang til mere avancerede kryptoaktiviteter såsom yield farming, staking, lending, borrowing, og meget mere. Men hvis alt du vil gøre er at købe, sælge, sende og modtage krypto, er en hosted wallet den nemmeste løsning for dig.

Sådan opretter du en non-custodial wallet:

Download en crypto wallet-app baseret på non-custodial wallets. Populære muligheder inkluderer Coinbase Wallet og MetaMask.

Opret din konto. I modsætning til en hosted wallet behøver du ikke at dele nogen personlige oplysninger for at oprette en non-custodial wallet. Ikke engang en e-mailadresse.

Sørg for at skrive din private nøgle eller private key ned. Den præsenteres som en tilfældig 12-ords kode i din valgte crypto wallet app. Opbevar den et sikkert sted. Hvis du mister eller glemmer denne 12-ords kode, vil du ikke kunne få adgang til din krypto igen.

Overfør krypto til din non-custodial wallet. Det er ikke altid muligt at købe krypto ved hjælp af traditionelle valutaer (som amerikanske dollars eller euro) med en non-custodial wallet, så du bliver nødt til at overføre krypto til din non-custodial wallet fra andre steder.

Hvad er en hardware wallet?

En hardware wallet er en fysisk enhed på størrelse med et USB-stick, der gemmer dine private keys til din kryptokonto offline. De fleste mennesker bruger ikke hardware wallets på grund af deres øgede kompleksitet og omkostninger, men de har nogle fordele. F.eks. kan de holde din krypto sikker, selvom din computer er hacket. Denne avancerede sikkerhed gør dem dog ubelejlige at bruge sammenlignet med en software wallet som hosted og non-custodial wallets, og de kan ende med at koste dig op mod 1000 kr. at købe.

Sådan opsætter du en hardware wallet:

Køb hardwaren. De to mest kendte mærker inden for hardware wallets er Ledger og Trezor.

Installer softwaren. Hvert mærke har deres egen software, der er nødvendig for at konfigurere din hardware wallet. Download softwaren fra virksomhedens officielle websted, og følg instruktionerne for at oprette din tegnebog.

Overfør krypto til din tegnebog. I lighed med en non-custodial wallet tillader en hardware wallet dig typisk ikke at købe krypto ved hjælp af traditionelle valutaer (som amerikanske dollars eller euro), så du bliver nødt til at overføre krypto til din tegnebog først og fremmest.

Ligesom der er mange måder at opbevare kontanter på (på en bankkonto, i et pengeskab, under sengen), er der mange måder at opbevare krypto på. Du kan holde tingene enkle med en hosted wallet, have fuld kontrol over din krypto med en non-custodial wallet, tage ekstra forholdsregler med en hardware wallet eller endda have flere typer crypto wallets – med kryptovaluta er valget dit.