NFT's - Alt du skal vide

Hvad er NFT?

NFT står for Non-Fungible Token. Helt grundlæggende er en NFT et digitalt aktiv, der knytter ejerskab til unikke fysiske eller digitale genstande, såsom kunstværker, ejendomme, musik eller videoer.

NFT’er kan betragtes som moderne samleobjekter. De købes og sælges online og repræsenterer et digitalt bevis på ejerskab af en given vare. NFT’er lagres sikkert på en blockchain – den samme teknologi bag kryptovalutaer – som sikrer, at aktivet er unikt. Teknologien gør også det vanskeligere at ændre eller forfalske NFT’er.

For virkelig at få styr på alt omkring NFT’er, er det først og fremmest essentielt at blive fortrolig med det økonomiske begreb fungibilitet:

  • Ombyttelige genstande eller Fungible Tokens kan let udskiftes med hinanden, fordi deres værdi ikke er bundet til deres unikke karakter. For eksempel kan du bytte en $1-seddel til en anden $1-seddel, og du vil stadig ende ud med $1. 
  • Non-Fungible Tokens er ikke udskiftelige. Med NFT’er har hver token unikke egenskaber og deraf får hver enkel NFT forskellige værdisættelser. 

Så hvorfor skyder folk så mange penge efter NFT’er? Ved at skabe en NFT er kunstneren bag i stand til at verificere ægthed for stort set alt digitalt. For at sammenligne det med traditionel kunst er der endeløse kopier af Mona Lisa i omløb, men der er kun én original. NFT-teknologi hjælper med at tildele ejerskabet til kunstneren af det originale stykke.

Salget af NFT’er har været en lukrativ forretning i kunstverdenen. Her er et par eksempler, du måske har hørt om:

Andre kunstnere kan muligvis lave kopier af billedet, videoen eller den digitale genstand, som du ejer, når du køber en NFT. Men i lighed med at købe et unikt kunstværk, er originalen oftest mere værdifuld.

Bemærk: Den dyre og overskriftskabende NFT-dille tiltrækker også svindlere. Nogle vil måske forsøge at sælge dig noget og fortælle dig, at det er en NFT, når det ikke er det. Andre kan hævde, at de har ret til at sælge en NFT af et stykke arbejde, de ikke ejer og ikke har skabt.

Hvad kan man bruge NFT til?

Mange NFT’er skabes og lagres på Ethereum-netværket, selvom andre blockchains (såsom Flow og Tezos) også understøtter NFT’er. Da alle kan tilgå blockchainen, kan NFT-ejerskabet nemt verificeres og spores, mens den person eller enhed, der ejer NFT’en, kan forblive pseudonym.

Forskellige typer digitale varer kan laves om til en NFT, såsom kunstværker, genstande i et spil og stillbilleder eller video fra en live-udsendelse. Ja, selv NBA Top Shots er en af ​​de største NFT-markedspladser. Mens den NFT, der formidler ejerskab, tilføjes til blockchainen, er filstørrelsen af ​​den digitale genstand ligegyldig, fordi den forbliver adskilt fra blockchainen.

Afhængigt af NFT’en følger ophavsretten eller licensrettighederne muligvis ikke med købet, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. På samme måde som at købe en limiteret udgave af et maleri eller kunststykke, giver det dig ikke nødvendigvis eksklusive rettigheder til billedet.

Efterhånden som den underliggende teknologi og koncept udvikler sig, kan NFT’er have mange potentielle anvendelser, der går ud over kunstverdenen.

For eksempel kunne en skole udstede en NFT til de studerende, der har opnået en speciel uddannelsesgrad, og lade arbejdsgiveren nemt verificere ansøgeren på baggrund af den udstedte NFT om uddannelse. Samtidig kunne et spillested bruge NFT’er til at sælge og spore billetter til koncerter, hvilket potentielt kan skære drastisk ned på svindel med videresalg.

Hvordan køber man en NFT?

Du kan købe, sælge, handle og oprette NFT’er fra online kryptobørser eller online markedspladser. Skaberen eller den nuværende ejer kan vælge at købe en NFT for en bestemt pris. Dertil kan man også erhverve sig en NFT gennem en online auktion, hvor man skal byde på sin valgte NFT inden for en given tidsperiode.

Nedenfor finder du de mest anerkendte markedspladser for handel med NFT:

  • Foundation: En community-kurateret markedsplads, der kræver, at skabere inviteres af andre skabere, som allerede er en del af platformen.
  • Nifty Gateway: En kunst-fokuseret markedsplads, der arbejder med store mærker, atleter og skabere.
  • OpenSea: En af de første og største markedspladser, hvor du kan finde NFT’er fordelt på en bred vifte af samleobjekter og kunststykker.
  • Rarible: Tilbyder en række NFT’er med vægt på kunst. Bruger sit eget RARI-token til at belønne medlemmer.
  • SuperRare: En markedsplads, der fokuserer på at kuratere og tilbyde digital kunst.

Generelt kan du købe NFT’er ved hjælp af en kryptovaluta, såsom Ether (Ethereums oprindelige kryptovaluta), selvom prisen også kan være angivet i dollars. Afhængigt af markedspladsen kan der være forskellige gebyrer forbundet med hver transaktion. Disse gebyrer omtales også som gas money eller gas fees.

Bemærk: NFT’er kan være meget spekulative aktiver. Nogle mennesker har tjent tusinder eller millioner af dollars på at sælge NFT’er. Andre kan ende ud med at bruge mange penge på et digitalt aktiv, som ender med at være værdiløst.

Den økonomiske hovedpointe ved NFT

Selvom der kan være mange praktiske applikationer for NFT’er i fremtiden, bruges de primært i forbindelse med digital kunst i dag.

NFT’er en problemfri måde for skabere og kunstnere at sælge digital kunst. På den ene side er der måder, hvorpå skaberen af kunst kan få betalt gebyrer for hvert efterfølgende salg af kunsten. På den anden side er samlere i stand til at spekulere i digital kunst og har derved større indflydelse på selve prissætningen af NFT’en end ved almindelige aktieinvesteringer.

Hvis du overvejer at købe en NFT som en investering, skal du vide, at der ikke er nogen garanti for, at den vil stige i værdi. Mens nogle NFT’er sælger for tusinder eller millioner af dollars, kan andre forblive eller blive værdiløse.